Ανακοίνωση – Απολογιστικό για το 6ο Μάθημα του Αγροτικού Σχολείου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Το έκτο μάθημα του Αγροτικού Σχολείου Τεχνολογίας και  Επιχειρηματικότητας, ‘’Καλλιέργησε σωστά απο το Α ως το Ω!,’’ ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 04/08, στο Αγροτικό Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας – B.I.C. Κρήτης.

Η σωστή επιλογή καλλιέργειας και ολες οι ενέργειες που πρέπει να εφαρμοστούν στην αγροτική παραγωγή (έλεγχος και απολύμανση εδάφους, διαχείριση πόρων, ορθολογική λίπανση και θρέψη, πρόληψη, αντιμετώπιση και καταπολέμηση ασθενειών) ηταν τα θέματα που απασχόλησαν τους μαθητές του Αγροτικού Σχολείου Τεχνολογίας και Επιχειρηματικότητας.  

 

       Εισηγητές του 6ου σεμιναρίου ήταν:

  • Ο κ. Δημήτριος Ε. Γκούμας, καθηγητής Φυτοπαθολογίας – Βακτηριολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Κρήτης. Ανέλυσε τις ασθένειες των φυτών, ποιά είναι η έγκαιρη και έγκυρη αντιμετώπιση τους και ποια η καταπολέμηση τους.Τι ποσοστό μικροβίων εισχωρεί στην καλλιέργεια μας απο ενα μολυσμένο εργαλείο..
  • Ο κ. Ευάγγελος Δρίμτζιας, γεωπόνος, πρόεδρος του DKG Group και Διαχειριστής της IQ CROPS.Εξήγησε ποιες είναι οι νέες μέθοδοι καλλιέργειας και ποια τα κόστη και κίνητρα αλλαγής σε νέες μεθόδους καλλιέργειας.
  • Ο κ. Γιώργος Λυρατζάκης, γεωπόνος, υπεύθυνος Τμήματος Γεωπονίας και Ανάπτυξης του Α.Σ. «Ανατολή». Μίλησε για τις παραμέτρους τις οποίες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ώστε να κάνουμε σωστότερη επιλογή καλλιέργειας. Τα κριτήρια είναι σχετικά με την αγορά, τη ζήτηση και το είδος καλλιέργειας, χύμα ή τυποποιημένο
  • Ο πατήρ Ιωάννης Τράκος, Πτυχιούχος του τμήματος Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του Τ.Ε.Ι Ηρακλείου Κρήτης. Ανέλυσε το τι θα πρέπει να γνωρίζουμε ώστε να λιπάνουμε, θρέψουμε και να κάνουμε ορθή χρήση ενισχυτικών στην καλλιέργεια μας.
  • Ο κ. Αλέξανδρος Ντιώνιας,  Πτυχιούχος του τμήματος Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας και εργάζεται ως υπεύθυνος γεωπόνος στην Bayer. Αποκάλυψε λύσεις και  τρόπους ολοκληρωμένης αντιμετώπισης και καταπολέμησης των νηματώδει.
  • Ο κ. Βασίλης Γεωργούσης, είναι Γεωπόνος απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.Είναι ιδρυτής της Βιοτόπιο ΟΕ . Μίλησε για το πως πετυχαίνουμε την βέλτιστη παραγωγή προϊόντος ως προς την ποιότητα και ποσότητα με την μικρότερη δυνατή επίπτωση στο περιβάλλον, στον χρήστη και στον καταναλωτή.
  • Ο κ. Μανώλης Δελημπαλταδάκης, Απόφοιτος Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Φυτικής παραγωγής και υπεύθυνος Marketing κηπευτικών της εταιρείας Syngenta Hellas.Έδειξε τρόπους αντιμετώπισης της tuta absoluta και το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και ποια είναι τα τεχνικά μέτρα προστασίας ωστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  • Ο κ. Αντώνης Λεμονάκης, χημικός και υπεύθυνος στο τμήμα εδαφολογικού εργαστηρίου της Rijkzwaan Hellas. Μίλησε για την ορθολογική λίπανση καλλιεργειών, την αειφορία του εδάφους, την προστασία του περιβάλλοντος και το εισόδημα του παραγωγού.
  • Ο κ. Χάρης Μεταξάς, Γεωπόνος Τ.Ε. Εργάζεται και ανήκει στο τμήμα καλλιέργειας της Agris,στην Ιεράπετρα . Αποκάλυψε  τα μυστικά για την ασφάλεια, την επιλογή και πρώτη εγκατάσταση και το καθημερινό ιστορικό μέχρι το τέλος της καλλιέργειας.   
  • Ο κ. Εμμανουήλ Βελημβασάκης,  Γεωπόνος Π.Ε . Είναι στην εταιρεία Αgris AE υπεύθυνος Τμήματος έρευνας και ανάπτυξης. Μίλησε για τη διαδικασία που ακολουθείται από τον εμβολιασμό των φυτών μέχρι και την παραλαβή του από τους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές.

 

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε δύο ώρες μετα απο την προγραμματισμένη ώρα καθώς είχε μεγάλη απήχηση από τους μαθητές. Αυξημένος ήταν και ο αριθμός των παρευρισκόμενων.  Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και φάνηκε η αγάπη τους για μάθηση και εξέλιξη. Έγιναν πολλές ερωτήσεις, με σκοπό να εμπλουτιστούν με περισσότερες γνώσεις και να βοηθηθούν ώστε να μπορέσουν να σταθούν μελλοντικά στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό χώρο, μέσω της βελτιστοποίησης της ποιότητας και ποσότητας των παραγόμενων προϊόντων και πιθανότατα της μείωσης του κόστους παραγωγής.

O μπουφές του μαθήματος, ήταν χορηγία από το Ξενοδοχείο Ostria Resort and Spa , στην Ιεράπετρα.

 

Δείτε το τελευταίο μάθημα  του Αγροτικού Σχολείου Τεχνολογίας & Επιχειρηματικότητας και κάντε απευθείας την αίτηση σας εδώ: Αίτηση

 

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του  Αγροτικού Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας – B.I.C. Κρήτης