Ανακοίνωση – Απολογιστικό για το 5ο Μάθημα του Αγροτικού Σχολείου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Το πέμπτο μάθημα του Αγροτικού Σχολείου Τεχνολογίας και Επιχειρηματικότητας,. ‘’Εξέλιξε την αγροτική επιχείρησή σου, Καινοτομία και Προσαρμοστικότητα,’’ ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 28/7, στο Αγροτικό Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας – B.I.C. Κρήτης.

Το σεμινάριο πραγματεύτηκε το Branding και την προστιθέμενη αξία που αυτό μπορεί να προσδώσει στο προϊόν, είτε στοχεύοντας μαζικά στο ράφι είτε σε ιδιαίτερες αγορές υψηλού βαλαντίου. Οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρουσίαση συγκεκριμένων πηγών δωρεάν άντλησης πληροφοριών για ξένες αγορές, όπως πλατφόρμες του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και επιδοτούμενα προγράμματα. Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως οι παραγωγοί καλούνται να σκεφτούν την εξωστρέφεια για την προώθηση των προϊόντων τους αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε εργαλεία αναζήτησης πληροφοριών, κλαδικά δίκτυα και ευκαιρίες διεθνοποίησης της επιχείρησής τους καθώς η πληροφόρηση είναι διαθέσιμη αλλά δεν ακολουθεί τα συνηθισμένα κανάλια.. Παρουσιάστηκε η εφαρμογή συστημάτων ποιότητας σε μια αγροτική επιχείρηση τα οποία διασφαλίζουν την ποιότητα, βοηθάνε στην οργάνωσή της, βελτιώνουν τις διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης, και προσθέτουν υπεραξία στο προϊόν. Αναφορά επίσης εγινε,στην ανακάλυψη της επιλογής για έξυπνη καλλιέργεια,καθως και για Καινοτομική σκέψη και εφευρετικότητα των παραγωγών.

 

Εισηγητές του 5ου σεμιναρίου ήταν οι:

Εβελίνα Μπάκιντα, απασχολούμενη στην προώθηση που απαιτεί η δικτύωση και η τελική πώληση στον Αναπτυξιακό Σύλλογο Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης και την προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου των Βιοκαλλιεργητών Σητείας Toplou Monastery, με 15ετή επαγγελματική εμπειρία στο χώρο των εξαγωγών. Εξήγησε για τα δωρεάν εργαλεία μελέτης αγορών. Έδειξε διαδικτυακές πλατφόρμες, που μπορούν να εφαρμοστούν, ώστε να διερευνηθούν δυνητικές αγορές για το προϊόν.

Γιώργος Λυρατζάκης, γεωπόνος, υπεύθυνος Τμήματος Γεωπονίας και Ανάπτυξης του Α.Σ. «Ανατολή» με πολυετή εμπειρία ως σύμβουλος συστημάτων ποιότητας και στη δημιουργία μεγάλων ομάδων παραγωγών. Ανέπτυξε θέματα που αφορούσαν τα οφέλη και τις ευκαιρίες που δίνονται στους παραγωγούς, με την συμμετοχή τους σε ομάδες παραγωγών καθώς και τις βασικές αρχές εφαρμογής των συστημάτων ποιότητας στις αγροτικές επιχειρήσεις.

 Ευαγγελος Δρίμτζιας, γεωπόνος, πρόεδρος του DKG Group και Διαχειριστής της IQ CROPS (Ευφυής ανάπτυξη Γεωργικών εκμεταλλεύσεων Ε.Π.Ε.),με διαρκή επιμόρφωση πάνω στην επιχειρηματικότητα, τη διοίκηση, την ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων, στην καλλιέργεια φυτών εκτός εδάφους και την αειφόρο ανάπτυξη. Δίδαξε πως να ελέγχουν το περιβάλλον του θερμοκηπίου με μετρητές και αυτοματισμούς. Ποιά η χρήση τους, που ωφελούν, και ποιο το αποτέλεσμα της καλλιέργειας μετα την εφαρμογή του εξοπλισμού.

Μαρία Σουργιαδάκη, εκπαιδευτικός στο Επαγγελματικό Λύκειο Ιεράπετρας, στον τομέα γεωπονίας,  για 21 χρόνια μέχρι σήμερα με εργασιακή εμπειρία ως γεωπόνος εφαρμογών, και συστηματική επιμόρφωση σε σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης. Ολοκλήρωσε το μάθημα της παροτρύνοντας τους μαθητές να δημιουργήσουν χειροποίητες κατασκευές ώστε να καταλάβουν τι σημαίνει δημιουργική σκέψη πάνω στην καινοτομία και την εφευρετικότητα.

 

Η ανταπόκριση των παρευρισκομένων ήταν αρκετά θετική. Υπήρξε πληθώρα  ερωτήσεων, που έδειξε το ενεργό ενδιαφέρον τους και την θέληση να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, σχετικά με το αντικείμενο τους. Η γνώση για την προσαρμοστικότητα της επιχείρησης, την καινοτομία στις γεωργικές πρακτικές και την στρατηγική ενημέρωση είναι η γνώση που αποκόμισαν και αποσκοπεί στην επιτυχία της επιχείρησής τους.

O μπουφές του μαθήματος, ήταν χορηγία από το Ζαχαροπλαστείο Παπαδάκης και απο το Αρτοποιείο – Ζαχαροπλαστείο Τζεβελεκάκης , στην Ιεράπετρα.

 

Δείτε περισσότερα για τα αυτοτελή μαθήματα, καθώς και το πρόγραμμα και την ύλη του Αγροτικού Σχολείου Τεχνολογίας & Επιχειρηματικότητας.

Μπορείτε να κάνετε απευθείας την αίτηση σας εδώ: Αίτηση

 

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του  Αγροτικού Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας – B.I.C. Κρήτης